Zaczęło się to we wrześniu dnia 6-tego 1949 roku w rodzinie o bogatych tradycjach rzeźnickich. Jestem trzecim dzieckiem znanego w okolicy rzeźnika Józefa Maryniaka. Urodziłem się pod wędzarnią, wg Ojca. Mama Elżbieta twierdziła, że w bardziej higienicznych warunkach. Tu nauczyłem się szacunku do ludzi i pracy, a pokory dla zawodu. To tu w 1628 roku, na wieść, że mieszkańcy Rychtala „zasiadają po knajpach, jedzą, piją, hołdują brzuchom, osłabiając się fizycznie przy znacznej pomocy miejscowych rzeźników, którzy w okresie Wielkiego Postu handlują mięsem…” Biskup Wrocławski posyła komisję dla zbadania sprawy.
Zaczynam od prostych prac pod czujnym okiem rodziców. Zamiatanie, sprzątanie, rąbanie drewna, rozpalanie i pilnowanie „świętego ognia pod wędzarnią”. Wykształcenie zdobywałem począwszy od Technikum w Krotoszynie, egzamin maturalny zdałem w Technikum spożywczym w Poznaniu. Studiowałem we Wrocławiu na Akademii Rolniczej na wydziale Weterynarii. Dopełnieniem edukacji był doktorat rozpoczęty w Instytucie Weterynarii w Puławach, obroniony w Akademii Rolniczo Technicznej w Olsztynie. Ścieżka naukowa wciąż przeplatana była latami doświadczeń w pracy.

Zamiłowanie do pracy zawsze łączyłem z działalnością naukową, dowodem są publikacje w ramach Forum Rzeźnickiego – Polagra Food 1995-2006. Tematy prac:

  • mięsa kulinarne we Francji – pokazy i wykłady we współpracy z mistrzami zawodu z Marsyli – Francja, wykłady, opracowanie produktów, degustacje: mięso kozie dietetyczny surowiec kulinarny
  • wędliny z mięsa koziego
  • prozdrowotne wartości mięsa zwierząt łownych
  • kwasy omega-3 u prymitywnych ras świń
  • wartość odżywcza mięs z polskiej dziczyzny
  • tłuszcz dzika niedoceniony surowiec.

Niezwykle cennym doświadczeniem była również współpraca z Muzeum Narodowym Rolnictwa w Szreniawie. W ramach działalności propagowania tradycyjnej żywności polskiej, od 2002 roku prowadzono:

  • prezentacje kunsztu rzeźnickiego
  • warsztaty na żywo
  • przygotowywanie potraw staropolskich i degustacje
  • pokazy i lekcje kuchni z różnych regionów kraju i świata
  • degustacje potraw z jagnięciny
  • prezentacje kuchni izraelskiej i żydowskiej
  • wyroby z mięsa świni złotnickiej
  • przygotowanie kulinarne imprez okolicznościowych i wesel regionalnych

 

Edukacja i praca

1963 Technikum mięsne Krotoszyn

1968 Technikum spożywcze Poznań – matura

1969 Pierwsza samodzielna praca – technolog stażysta w firmie garmażeryjnej

1970 Akademia Rolnicza Wrocław wydział weterynarii – student

1977 Wojewódzki zakład weterynarii w Lesznie – skierowany do pracy

1979 Instytut Weterynarii w Puławach – praca naukowa, rozpoczęty doktorat

1985 Polska Zawierucha Polityczna – przerwana praca naukowa i nad doktoratem

1985 lipiec powrót do źródła – pracuję w zakładzie Ojca w Rychtalu

1985 zdaję egzamin mistrzowski w zawodzie RZEŹNIK – WĘDLINIARZ – trzecie pokolenie! Znów jestem gdzie wszystko się dla mnie zaczęło i skąd czerpałem

1986 jesień praca naukowo-dydaktyczna Akademia Rolnicza Poznań

1988 kończę studium pedagogiczne dla nauczycieli akademickich i rozpoczynam pracę nad doktoratem

1990 otwieram własny zakład rzeźnicko-wędliniarski

1992 Akademia Rolniczo Techniczna w Olsztynie – obrona pracy doktorskiej

1993 zostaję członkiem Wielkopolskiego Cechu Rzeźników i Wędliniarzy

1996 pobyt szkoleniowy Paryż – Ecole Nationale Superieure des Metiers de la Viande ( E.N.S.M.V.)

1996.04.13 zdaję egzamin mistrzowski w rzemiośle KUCHMISTRZOSTWO

1997 wrzesień szkolenie w polsko-francuskim ośrodku zawodowym i przygotowania synów do konkursu europejskiego, E.C.F.

1998 maj 30-to dniowe warsztaty zawodowe w Kassel – Niemcy, wraz z synami Bartoszem i Józefem

1998.06.28 I.F.A. we Frankfurcie nad Menem, synowie Bartosz i Józef są pierwszymi w historii polskiego rzeźnictwa uczestnikami konkursu Europa Cup der Fleischmeister

2007 zostaję powołany do zespołu szkolącego myśliwych Polskiego Związku Łowieckiego zgodnie z Rozporządzeniem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi

2008 powołany na Przewodniczącego Komisji Egzaminacyjnej w zawodzie rzeźnik-wędliniarz

 

Nagrody i wyróżnienia

1995 Honorowa Odznaka Rzemiosła

1997 Srebrna Odznaka Rzemiosła

2001 Złota Odznaka za zasługi dla rzemiosła im J. Kilińskiego

2001 otrzymuję od Prezydenta Rzeczypospolitej Polskiej Srebrny Krzyż Zasługi

2007 otrzymuję od Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi odznakę honorową Zasłużony Dla Rolnictwa

2003.06.26-29 medal okolicznościowy i podziękowanie od Arcybiskupa Poznańskiego za pomoc w organizacji 3-go Kongresu Pueri Cantores w Poznaniu